29 juni 2010

Sandhedsværdien er et spørgsmål om abstraktionsniveau

Ligesom med så meget andet af det, vi bruger til at måle os selv og omverdenen med – så handler meget om abstraktionsniveau, når det gælder sandhedsværdi. Det gælder også astrologi. Jo mere konkret du bliver – jo mere tvivlsom bliver værdien. Det er ligesom med andre teorier om mennesker – de fungerer bedst som abstrakte konstruktioner på det overordnede plan. På det konkrete plan bliver variationsmulighederne uendelige.

En af de ting jeg lærte, da jeg dykkede ned i emnet – og lærte de forskellige elementer i den astrologiske verden at kende – var netop – at astrologien har sin styrke på det abstrakte plan med fokus på "indre kvaliteter".

Med lidt andre ord – så kan den være anvendelig i et holistisk syn på udviklingen af de forskellige sider af menneskets personlighed – og hvordan de forskellige sider af personligheden samarbejder eller modarbejder hinanden. For eksempel kan et meget logisk og rationelt tænkende menneske nemt komme til at spænde ben for sine mere kreative sider - og have brug for at se fornuften i at lade være med det – for at have det godt med sig selv… En god astrolog kan bruge astrologien på den måde…

Der hvor jeg synes, det er betænkeligt at bruge astrologien – er når det bliver for konkret i forhold til den materielle verden. Når der bliver sat dato på begivenheder, når den bliver brugt til at vurdere om mennesker passer sammen, og når den bliver brugt erhvervsmæssigt. Der vil være en høj grad af selvopfyldende profeti over den form for anvendelse. Hvis du får at vide at du skal holde dig hjemme for at undgå en ulykke – og holder dig hjemme – og der ikke sker nogen ulykke. Kan det være svært at vide, om du undgik en ulykke, fordi du holdt dig hjemme – eller om det var uden betydning.

Der er ikke mere hokus pokus over astrologi – end over så mange andre erfaringsbaserede teorier om mennesker. Og ligesom med så meget andet, handler det om at sortere, og bruge det i den udstrækning det giver noget positiv inspiration – og ellers "hælde resten igennem"…

Jeg synes det astrologiske verdensbillede, er et smukt verdensbillede. Den begrebsverden der bruges, er fantastisk god – og kan fint bruges til at udvide horisonten til forståelse af menneskelige nuancer og kvaliteter – også uden at det nødvendigvis behøver at have sammenhæng med tro på horoskoper.

Et godt nuanceringsværktøj…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Hej...

Har du andre synsvinkler, viden, oplevelser - så skriv en kommentar...

Venlig hilsen Ulla...